Se’eh ke so’oh?

Alhamdulillah, 12july2015. 43 ari berpantang, one more day to 44 days, 25 ramadhan 1436h🙂

Aha. Sementara tggu bby melepaskan hajat sambil meronta2, ibu nk update blog jap ye nak.. Hehe..

Tbe2 jumpe gmbr ni kt fb. Jadi mcm ade kene ngena dgn diri sendiri. Sbb mmg slalu jgk jd dlm kehidupan ktorg. Aku kahwin dgn org klntn, jd ade sedikit beza dlm ayat2 yg biasa ktorg gune & ckp ari2.. hehe.. contohnye :

Se'eh & so'oh
Se’eh & so’oh

Bile aku kyg, aku akan ckp, alhamdulillah, se’eh dah rase perut, kyg. Then husband pulak ckp, bkn se’eh, so’oh la. Mule aku dgr so’oh tu mcm klakar sbb rasa mcm klakar la.. so’oh.. haha.. adoiii.. selalu gaduh manja klu bab se’eh & so’oh ni..😉

Tp, aku tetap dgn se’eh aku walau dimana aku berada🙂

Okey, dah.. mcm ade bau kurg menyenangkan.. opssss, baby poo poo dgn byknye, sampai melimpah ruah. Seronok ye poo poo. Alhamdulillah, lega tgok wajah dia tenang lepas poo poo❤

Time utk cuci ye.. uhukssss… se’eh hidung ibu nak…

Korang rase x?

Sabtu, 11 july 2015.. 24 ramadhan 1436h🙂

Haaaa, da dkt nk raye ni kan.. mesti dorg ni slalu je korg akan jumpe kt mne2.. lebih2 lg, time nk balik kampung kan..  dorg ni giat buat keje time2 cenggini..

Korang selalu berdebar2 x bile jumpe dorg ni? Hehe…

Cinta ke? Haha
Cinta ke? 

Korang rasa mcmna?

Xyah nk cinta sangatttttt… hahaha.. okey, sekadar jokes di petang hari😉

Mak Nak Tengok…….

Okey.. skrg ni tibe2 je rasa nk tulis entry ni, sbb….. selalu sgt jd kt aku.. hehe..

Pernah x korg alami situasi mcm ni (jap, nk tepek gmbr)

Dicilok dr fb shila rusly
Dicilok dr fb shila rusly

Yg ni biasa sgt jd kt umah. Mak aku tukar channel lain, tgok la kejap.. pastu bile aku tgok mak aku da tertidur dpn tv. Aku pon pi la cepat2 tukar channel yg dr td mmg aku tggu(almost cite kt astro). Klu cite tv biasa, aku xde hal. Sanggup tgok tv kt ruang blkg, ade satu tv but xde siaran astro la.

Ayah aku slalu usik ckp tv blkg tu bole je tgok astro, sambung wayar lain.. aku mulanya mcn percaya la jgk.. sikit.. tp bukan ke satu rumah satu je astro. Ni pikiran aku la. Kot bole sambung wayar lain tu aku xsure la.. haha.. pastu ayah aku kan suke tgok sukan kt astro, kdg berebut jgk aku remote tu. Ayah aku kate, tgok la tv kt blkg, lg byk cite dr cite astro. Aku pon.. errrrr.. “abah la g tgok kt blkg, sukan byk kt dlm tv tu” sekadar gurauan.. hehe.. kdg aku mengalah, kdg ayah aku mengalah..🙂

So, berbalik pada gmbr.. mak aku slalu gak tukar channel lain masa aku or yg lain tgh syok tgok cite. Then, mak aku tgok la cite yg dia nk tgok tu. Xlama, aku tgok mmg slalu la mak aku akan tertidur. Jadinya, aku tkr la channel lain.

Bile mak aku terjaga dr tidur, terus mak aku ckp, “mane siaran td? Da abes ke? Ma nk tgok ni”.. aku pon… “…………….”

mak aku, “bukalah yg td”….. aku, “bukan tidur ke?”… mak aku, “mane ade tidur, dah, buke siaran td, nnti abes pulak”… aku, “………. okey”

Mmg slalu sgt.. hehe.. okey, dah. Bile review rasa mcm, so sweeeeet bile ade gurauan mak ayah dlm family, alhamdulillah❤

Blood Type

22 Ramadhan, 10 july 2015..

Alhamdulillah, lg seminggu puasa.. aku? Teeeetttttttt…. no comment! Aha..

Nk tepek sket sini, kot nnti bole tgok blik. Saje je, nk percaya atau x, rasa ade betul ke atau x, ni hanya sekadar tepekan & suke2.. heeee…

Yes! Korg tau x blood korg jenis ape? Dulu aku xprnh tau & rasa xnk ambik tau pon, janji darah merah! Haha.. but then, ada one time pegi bukak booth iluvislam dkt shah alam(kot, da lupe da), ade one booth yg buat cekup free, nk tau darah jenis ape. So, aku decide nk try, lg free kan.. aku pon try la.. dia pon, cocok nge jarum, ambik darah sket, then letak atas satu papan, tggu result darah tu kt kotak mne.. then…. teeeeeeetttttt, result pon terus dpt. 0+ result aku. Mase tu, aku cuak.. sbb?

Sebabnye darah aku ade positif. Aku da risau2 da mase tu aku pikir aku ni ade hiv positif ke😦 pastu mula membayangkan apa jd kt aku nnti, apa nk ckp dkt fmly, kwn2. Haaaaaa, teruk nauuuu aku punye imaginasi fikiran negatif tu. Terus aku tya akak tu, okey x sbnrnya result darah aku, knp ade positif. Dia pon terangkan, darah ni ade positif & negatif. Beza dia aku xingt da.. haha.. terus aku rasa mcm, laaaa, baru aku tahu, kot xyah nk hiv sgt la kannnn…

Ni ada aku jumpa dkt fb.. feel free to read🙂

Blood type A
Blood type A
Blood type AB
Blood type AB
Blood type B
Blood type B

Then…. blood type aku.. haha

Blood type O
Blood type O

Sesetengah tu mcm betul la sket.. but, yg sport tu.. aku mcm pikir byk kali. Aku ni reti bersukan ke? Joging pon semput.. haa, kuat! Aku kuat, mcm anak sedara badang😉

Pengalaman Mengandung Part 2

Ahaaa… jom sambung cite part 2. Kot lama2 terperap, nnti lupa pulak nk cite kt anak2 cucu cicit lain kali..

Yezza.. lepas da cek sendiri, makanya tdo aku xlena memandangkan otak duk pikir apa jd pasni. Apa nk kene buat. But then, ade consult dgn “pakar consult” masa tu a.k.a adik aku sbb dia pon prnh ada experience. So, dia suh aku buka buku merah. Hah? Buku merah? Buku ape tu? Yg aku tahu, buku 3 lima.. haha.. dia suh aku g klinik bukit tunggal utk buka buku tu, ckp je kt kaunter, “sy nk buke buku merah”..

Memandangkan husband ade lg cuti, so esoknye aku pegi dgn dia lepas pergi beraya haji mkn2 kt rumah pak sedara padang midin. Sampai di klinik terus aku ckp sebagaimana yg adik aku suruh. Banyak prosedur rupenya. Mane aku tahu, first time.. da ambik no, jumpe nurse. Kene timbang (masa tu rasa mcm berat sbb baru pas melantak nasi banyakkkk), jadinya jumlah timbang berat aku, 39kg.. berat x? Haha.. pastu nurse suh g toilet, kencing.. hah? Bab kencing ni la aku x suka ni… seb bek mase tu mmg rasa nk kencing. So, kali ni kencing dlm botol. First time, mcm.. eeeeeeeeeeeee cmne niiiiiiii.. ok, xyah cite lebih hal dlm toilet. Da kencing sume tu, nurse bhgian makmal pggl aku. Ingt da setel da, rupenye….. “hulur tgn awak, sy nk ambik darah” perghhhhh…. tup, kene cucuk, dan darah kene ambik. Baru ku tahu, darah tu utk cek hb kte ok ke x.. pastu husband yg dr td duk teman pon, tuppppp, dia pon kene ambik darah jgk. Hahaha.. time tu dia mcm terkejut jgk la, sbb, dia ni xley kene cucuk jarum, tgok darah.. pening terus! Husband pon kene sbb nk cek talasemia kot.. kot.. lupa dah..

Lepas da ujikaji tu, nurse pggl.. alhamdulillah, result ok semua.. buku pon da siap da.. nurse cek masa tu, 5weeks berdasarkan tarikh last period aku. Last period aku, 31hb august 2014 & jangkaan duedate, 7hb june 2015. Masa tu semua perasaan campur, happy, cuak, takot, bersyukur..🙂

Then, gtau husband.. “nurse ckp 5mggu bang”.. husband ckp, “eh, cepatnye. Da sebulan lebih”.. tgok dia happy, aku rasa bahagia sgt.. lepas tu, setel da buku merah tu😉

Kali ni aku x ikot lg balik johor sbb rumah sewa blom dpt lg, so aku stay kt trg lg buat masa skrg. Disebabkan aku ni byk sgt pikir negative & masih lg rasa ketidakpercayaan result upt test yg aku buat baru skali, aku ambik keputusan utk bli kit upt test online. Ada 10 keping, murah je.. xsampai 20 hengget kot. So, aku gune 3 keping utk kepastian yg pasti. Hasilnya, mmg ketiga2 positive. Hati bertambah lega sket.. hehe

Ketiga2 test :)
Ketiga2 test🙂

Alhamdulillah.. lain kali, buang jauh2 sket fikiran negative tu. Heee.. so, appointment next jumpe doktor utk scan perut. But then, mase tu doktor scan ckp da nmpk kantung, bby xnmpk. Cuak jgk sbb ade terbaca, ade org kantung jd, tp baby xjd.. huhu.. lg skali fikiran negative tu muncul.. xlama pastu utk next scan, baru doktor gtau, da nmpk da, cume sebesar dot. Alhamdulillah, baby ada🙂

Pengalaman Mengandung : Part 1

Assalamualaikum.. 11 Ramadhan 1436h, 29 hari berpantang🙂

Alhamdulillah, da nk masuk sebulan da berpantang, baby pon makin besar. Hehe.. Arini nk cerita sket tentang pengalaman mengandung selama 38w6days. Bole jadi rujukan utk bakal2 ibu nanti dan juga menjadi kenangan terindah dlm hidup aku dan seterusnya utk bakal anak2 yg mgkin setahun lg, 2 tahun lg, klu ade rezeki😉

Yes.. utk part 1. Perceritaan bermula pada satu hari sebelum raya haji 2014. Masa tu adik pompuan aku ade balik. So share la dgn dia period aku da dkt smggu xdtg. Pastu dia ckp, ntah2, ade isi x? Aku mase tu xtau nk respon happy ke, takot ke sbb rasa mcm baru lg kawen. Campur2 perasaan aku. Adik aku pulak suka mencuakkan aku ckp mcm tu. Dia pon ckp jgk dia dulu pon mcm tu. Then dia suh aku buat upt test, aishhhh, budak ni selalu buat aku stresssss… dgn dia cite pnglmn masa dia ngandung & beranakkan arissa. Lagi aku rasa kecuakkan tu makin menjadi2. “Rasa x tdo lena pulak mlm tu duk pikir”

Esoknya, adik aku ajak g jln2, beli baju arissa. Otw balik tu singgah farmasi utk bli upt. Tp sbb aku malu, aku suh dia yg g beli. Dia redha jela. Haha.. balik rumah dia suh terus buat test, but then, aku ckp tggu la sehari lg. Makin berganda2 kecuakkan tersebut.

upt test
Pregnancy test🙂

Husband balik trg masa tu. Tp aku xcite pape pon kt dia, cuma msj je sblm dia balik trg. Time tu cuma ckp, blom period lg bln tu.. pastu pg tu, aku ambik la test upt , cepat2 bwk masuk toilet. Dlm toilet, duk tenung kotak tu. Nk buat ke x, nk buat ke x, nk buat ke x. Lama gak termenung dlm toilet. Pastu xtahan nk kencing, kang rugi pulak air kencing klu xbuat kt test tu. Sbb prnh bace air kencing pg2 ni result dia lg okey klu nk banding air kencing waktu tghari.

Jadinya, aku memulakan proses kencing mengencing ni. Pastu terus letak alat tu kt sinki, konon nk tggu lama sket sampai result positive @ negative keluar. “Padahal takot nk tgok result” huhu.. aku pon berjimba2 la dlm toilet tu sambil duk pikir ape result test tu, apa jd pasni, apa aku nk buat, apa aku kene pikir, & mcm2 apa lagi laa.. lama gak la aku kt toilet, mandi pon x sbb cuak nk tahu result. Haha.. pastu akibat kekecutan dlm toilet sbb lama sgt, aku pon ambik keputusan nk tgok result test tu. Sambil pgg test tu, sambil pejam mata. Pastu buka mata slow2.. then.. taraaaaaaaaaaaaa, result da ade dpn mata! Huhu.. pastu rasa bdn aku menggeletar tidak keruan. Haa, sudah.. apa aku nk buat ni! Terketar2, menggigil2 satu bdn.. huhu.. xtau nk ckp apa masa tu..

Lepas da reda sket perasaan, aku pon keluar dr toilet. Aku tgok, iparku, hafiz duk mundar-mandir dpn toilet dgn kekusutan diwajah. “Aku lama sgt ke dlm toilet?” rasa bersalah pulak kt dia. Terus aku berjalan x hiraukan dia.. haha.. then, aku terus g kt adik aku, gtau dia result…. Positive! Happy kemain dia.. dia pon mcm da boleh agak da aku pregnant. Pastu aku tya la, nk buat ape ni, nk ckp mcmna kt husband n family ni. Cuak sgt! Then dia ckp, gtau jela.. “amboi.. senangnya.. aku rasa malu sgt tauuuu nk bgtahu”

Result : Positive... hehe
Result : Positive… hehe

=====adik aku ckp, patut la lama giler dlm toilet tu, hafiz da kemut2 muka tahan sakit perut nk membuang masa tu. Patut la masa aku keluar toilet td muka dia lain macam, nk berak rupanya.. haha… sory la der=======

Xlama pastu, aku gagahkan diri bgtahu husband. Adik aku pulak dgn smngtnya pergi bgtahu kt mak ayah aku. Aku g dekat ngan huasband, then, aku ckp.. “abg…. em.. cmna ea nk ckp” pastu dia tya knp ni…. aku pon memulakan.. “abg.. syg.. pregnant!” Dgn selajunya tgn aku bg test tu. Dia duk tilik je test tu.. haha.. aku bg kotak kt dia. Double line, positive! Pastu dia tersenyum.. aku tya kt dia, “nk kene buat ape ni? Takot laa.. ” dia ckp, buat biasa je, jgn takot.. insyaAllah, nnti dipermudahkan. Sbb sblm ni prnh gtau dia yg aku takot nk beranak. Dia ckp, dia ada utk aku. So, hilang sket kecuakkan tu. Dlm hati, aku bersyukur sbb Allah bg aku peluang utk rasa jadi wanita hamil dgn membawa anugerah yg terindah,  alhamdulillah🙂

Selepas berdrama kejap, aku pon keluar. Aku tgok mak aku da senyum2 kt aku. Dia ckp, brtmbh lg cucu tokma & tokabah. Aku pon tersenyum2 malu mcm kerang masak cili padi. Heeee.. semua org happy & aku bersyukur😀

Bersambung Part 2😉

Apabila bercerita tentang “Nur”

Aha.. tetiba arini mcm ada pulak cerita yg nk nak diceritakan. Jadinya ceritanya begini..

Pemilihan nama anak aku. Mulanya xnk letak nur pada namanya. Hanya nk ada 2 nama je. Tp bila mak aku punya kata2 ckp, letak nur mcm cantik sket nama, maksud pon cantik, cahaya. Jadinya, pening gak kepala samaada nk letak kt depan @ xletak langsung.

Pastu terpikir nk tya chingus. So, most of them prefer utk huruf A kt depan sbb utk jangka masa pjg nnti dorg nk anak2 chingus ni duk sebelah2 time exam! “Confident je satu sekolah kannnnnn”

Pastu nanad bg suggestion utk letak nur ditengah2. Aa knp sblm ni aku x terpikir ekk, cantik jgk mcm tu.. hehe.. so, aku decide dgn cdgn nanad dan aritu terus g daftar nama anak aku kt jabatan pendaftaran. Alhamdulillah, setel semua skali surat beranak & mykid. Thanks pd encik husband yg pergi setelkan sendiri walaupun xtau sgt jln2 ke wisma persekutuan tu

Makanya pada harini, ada yg bertukar nama penambahan “Nur” dgn secara tiba2 je kan.. haha..

Lily Nur Hazeeha
Lily Nur Hazeeha😉

Antaranya ni haaaa, mana dtgnya lily pon xtau la.. haha.. jgn marah ye gee🙂

Chempaka Nur Nadzirah
Chempaka Nur Nadzirah😉

Aha, ni nanad.. bak kata diaa niii🙂

Default setting.. ambik ko..
Default setting.. ambik ko..

Continue reading