Pengalaman Mengandung : Part 1

Assalamualaikum.. 11 Ramadhan 1436h, 29 hari berpantang ๐Ÿ™‚

Alhamdulillah, da nk masuk sebulan da berpantang, baby pon makin besar. Hehe.. Arini nk cerita sket tentang pengalaman mengandung selama 38w6days. Bole jadi rujukan utk bakal2 ibu nanti dan juga menjadi kenangan terindah dlm hidup aku dan seterusnya utk bakal anak2 yg mgkin setahun lg, 2 tahun lg, klu ade rezeki ๐Ÿ˜‰

Yes.. utk part 1. Perceritaan bermula pada satu hari sebelum raya haji 2014. Masa tu adik pompuan aku ade balik. So share la dgn dia period aku da dkt smggu xdtg. Pastu dia ckp, ntah2, ade isi x? Aku mase tu xtau nk respon happy ke, takot ke sbb rasa mcm baru lg kawen. Campur2 perasaan aku. Adik aku pulak suka mencuakkan aku ckp mcm tu. Dia pon ckp jgk dia dulu pon mcm tu. Then dia suh aku buat upt test, aishhhh, budak ni selalu buat aku stresssss… dgn dia cite pnglmn masa dia ngandung & beranakkan arissa. Lagi aku rasa kecuakkan tu makin menjadi2. “Rasa x tdo lena pulak mlm tu duk pikir”

Esoknya, adik aku ajak g jln2, beli baju arissa. Otw balik tu singgah farmasi utk bli upt. Tp sbb aku malu, aku suh dia yg g beli. Dia redha jela. Haha.. balik rumah dia suh terus buat test, but then, aku ckp tggu la sehari lg. Makin berganda2 kecuakkan tersebut.

upt test
Pregnancy test ๐Ÿ™‚

Husband balik trg masa tu. Tp aku xcite pape pon kt dia, cuma msj je sblm dia balik trg. Time tu cuma ckp, blom period lg bln tu.. pastu pg tu, aku ambik la test upt , cepat2 bwk masuk toilet. Dlm toilet, duk tenung kotak tu. Nk buat ke x, nk buat ke x, nk buat ke x. Lama gak termenung dlm toilet. Pastu xtahan nk kencing, kang rugi pulak air kencing klu xbuat kt test tu. Sbb prnh bace air kencing pg2 ni result dia lg okey klu nk banding air kencing waktu tghari.

Jadinya, aku memulakan proses kencing mengencing ni. Pastu terus letak alat tu kt sinki, konon nk tggu lama sket sampai result positive @ negative keluar. “Padahal takot nk tgok result” huhu..ย aku pon berjimba2 la dlm toilet tu sambil duk pikir ape result test tu, apa jd pasni, apa aku nk buat, apa aku kene pikir, & mcm2 apa lagi laa.. lama gak la aku kt toilet, mandi pon x sbb cuak nk tahu result. Haha.. pastu akibat kekecutan dlm toilet sbb lama sgt, aku pon ambik keputusan nk tgok result test tu. Sambil pgg test tu, sambil pejam mata. Pastu buka mata slow2.. then.. taraaaaaaaaaaaaa, result da ade dpn mata! Huhu.. pastu rasa bdn aku menggeletar tidak keruan. Haa, sudah.. apa aku nk buat ni! Terketar2, menggigil2 satu bdn.. huhu.. xtau nk ckp apa masa tu..

Lepas da reda sket perasaan, aku pon keluar dr toilet. Aku tgok, iparku, hafiz duk mundar-mandir dpn toilet dgn kekusutan diwajah. “Aku lama sgt ke dlm toilet?”ย rasa bersalah pulak kt dia. Terus aku berjalan x hiraukan dia.. haha.. then, aku terus g kt adik aku, gtau dia result…. Positive! Happy kemain dia.. dia pon mcm da boleh agak da aku pregnant. Pastu aku tya la, nk buat ape ni, nk ckp mcmna kt husband n family ni. Cuak sgt! Then dia ckp, gtau jela.. “amboi.. senangnya.. aku rasa malu sgt tauuuu nk bgtahu”

Result : Positive... hehe
Result : Positive… hehe

=====adik aku ckp, patut la lama giler dlm toilet tu, hafiz da kemut2 muka tahan sakit perut nk membuang masa tu. Patut la masa aku keluar toilet td muka dia lain macam, nk berak rupanya.. haha… sory la der=======

Xlama pastu, aku gagahkan diri bgtahu husband. Adik aku pulak dgn smngtnya pergi bgtahu kt mak ayah aku. Aku g dekat ngan huasband, then, aku ckp.. “abg…. em.. cmna ea nk ckp” pastu dia tya knp ni…. aku pon memulakan.. “abg.. syg.. pregnant!” Dgn selajunya tgn aku bg test tu. Dia duk tilik je test tu.. haha.. aku bg kotak kt dia. Double line, positive! Pastu dia tersenyum.. aku tya kt dia, “nk kene buat ape ni? Takot laa.. ” dia ckp, buat biasa je, jgn takot.. insyaAllah, nnti dipermudahkan. Sbb sblm ni prnh gtau dia yg aku takot nk beranak. Dia ckp, dia ada utk aku. So, hilang sket kecuakkan tu. Dlm hati, aku bersyukur sbb Allah bg aku peluang utk rasa jadi wanita hamil dgn membawa anugerah yg terindah, ย alhamdulillah ๐Ÿ™‚

Selepas berdrama kejap, aku pon keluar. Aku tgok mak aku da senyum2 kt aku. Dia ckp, brtmbh lg cucu tokma & tokabah. Aku pon tersenyum2 malu mcm kerang masak cili padi. Heeee.. semua org happy & aku bersyukur ๐Ÿ˜€

Bersambung Part 2 ๐Ÿ˜‰

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s