Pengalaman Mengandung Part 2

Ahaaa… jom sambung cite part 2. Kot lama2 terperap, nnti lupa pulak nk cite kt anak2 cucu cicit lain kali..

Yezza.. lepas da cek sendiri, makanya tdo aku xlena memandangkan otak duk pikir apa jd pasni. Apa nk kene buat. But then, ade consult dgn “pakar consult” masa tu a.k.a adik aku sbb dia pon prnh ada experience. So, dia suh aku buka buku merah. Hah? Buku merah? Buku ape tu? Yg aku tahu, buku 3 lima.. haha.. dia suh aku g klinik bukit tunggal utk buka buku tu, ckp je kt kaunter, “sy nk buke buku merah”..

Memandangkan husband ade lg cuti, so esoknye aku pegi dgn dia lepas pergi beraya haji mkn2 kt rumah pak sedara padang midin. Sampai di klinik terus aku ckp sebagaimana yg adik aku suruh. Banyak prosedur rupenya. Mane aku tahu, first time.. da ambik no, jumpe nurse. Kene timbang (masa tu rasa mcm berat sbb baru pas melantak nasi banyakkkk), jadinya jumlah timbang berat aku, 39kg.. berat x? Haha.. pastu nurse suh g toilet, kencing.. hah? Bab kencing ni la aku x suka ni… seb bek mase tu mmg rasa nk kencing. So, kali ni kencing dlm botol. First time, mcm.. eeeeeeeeeeeee cmne niiiiiiii.. ok, xyah cite lebih hal dlm toilet. Da kencing sume tu, nurse bhgian makmal pggl aku. Ingt da setel da, rupenye….. “hulur tgn awak, sy nk ambik darah” perghhhhh…. tup, kene cucuk, dan darah kene ambik. Baru ku tahu, darah tu utk cek hb kte ok ke x.. pastu husband yg dr td duk teman pon, tuppppp, dia pon kene ambik darah jgk. Hahaha.. time tu dia mcm terkejut jgk la, sbb, dia ni xley kene cucuk jarum, tgok darah.. pening terus! Husband pon kene sbb nk cek talasemia kot.. kot.. lupa dah..

Lepas da ujikaji tu, nurse pggl.. alhamdulillah, result ok semua.. buku pon da siap da.. nurse cek masa tu, 5weeks berdasarkan tarikh last period aku. Last period aku, 31hb august 2014 & jangkaan duedate, 7hb june 2015. Masa tu semua perasaan campur, happy, cuak, takot, bersyukur.. 🙂

Then, gtau husband.. “nurse ckp 5mggu bang”.. husband ckp, “eh, cepatnye. Da sebulan lebih”.. tgok dia happy, aku rasa bahagia sgt.. lepas tu, setel da buku merah tu 😉

Kali ni aku x ikot lg balik johor sbb rumah sewa blom dpt lg, so aku stay kt trg lg buat masa skrg. Disebabkan aku ni byk sgt pikir negative & masih lg rasa ketidakpercayaan result upt test yg aku buat baru skali, aku ambik keputusan utk bli kit upt test online. Ada 10 keping, murah je.. xsampai 20 hengget kot. So, aku gune 3 keping utk kepastian yg pasti. Hasilnya, mmg ketiga2 positive. Hati bertambah lega sket.. hehe

Ketiga2 test :)
Ketiga2 test 🙂

Alhamdulillah.. lain kali, buang jauh2 sket fikiran negative tu. Heee.. so, appointment next jumpe doktor utk scan perut. But then, mase tu doktor scan ckp da nmpk kantung, bby xnmpk. Cuak jgk sbb ade terbaca, ade org kantung jd, tp baby xjd.. huhu.. lg skali fikiran negative tu muncul.. xlama pastu utk next scan, baru doktor gtau, da nmpk da, cume sebesar dot. Alhamdulillah, baby ada 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s